Ještě než začnete číst následující řádky mějte prosím na paměti, že ikdyž je kombuchový nápoj bez větší nadsázky skutečně elixír zdraví, tak si ho bohužel většina degraduje použitím nekvalitního čaje, který mnohdy nese stopy pesticidů a dalších zdraví škodlivých látek.
Pokud se tedy rozhodnete kombuchu připravovat a být jejím zastáncem, tak silně doporučuji, abyste si také vybrali kvalitní sypaný čaj. Nápoj má potom znatelně lepší chuť, houba je zdravější a pokud používáte přírodně aromatizované čaje, tak můžete experimentovat s různými příchutěmi, aniž by to jakkoliv ovlivňovalo zdraví houby.
Kombucha
Číňané, Rusové ale i Japonci údajně připravovali již před dvěma tisíci let nápoj s čajovou houbou. Tradiční čajové národy mají své legendy o kvašeném čaji a i u nás se pěstovala „čajová houba“, z které se připravoval léčivý nápoj slibující dlouhověkost. Je hned několik mýtů a pověstí jak kombucha vznikla, ale z odborného hlediska se nabízí pouze jedno vysvětlení.
Kombucha pro své přežití potřebuje cukr a vodu a to se jen tak nikde v přírodě pospolu v takových podmínkách nevidí. Vysvětlení se dostalo, až když se v horách objevily tůně plné medu stékajícího z úlů horských včel, kde právě na hladině pozoruhodná kultura rostla. Bohužel se na tento zázračný nápoj zapomnělo a dostává se znovu do podvědomí až teď, kdy se lidé zase začínají zajímat o alternativní medicínu a zdravý životní styl. O nápoji z kombuchy už dokonce začínají psát listy jako je the Guardian, the Washington Post a další a do jejího výzkumu zkoumajícího možnosti použití se investují nemalé peníze.
Pozoruhodná symbióza
Co kombucha vlastně je? Kombucha je čajový nápoj, který se do povědomí české společnosti znovu dostal teprve nedávno a je na nadějné cestě stát se trendy zdravým nápojem. Jen pro upřesnění, o kombuše se říká, že je to houba, ale ve skutečnosti se jedná o symbiózu kvasinek a bakterií, čili lišejník. Jde o kvašený nápoj z čaje, který obsahuje živou kulturu. Oficiálně je kombuchová kultura označena jako SCOBY.
Kombuchová kultura je houbovitý rosol, který se vytváří na hladině oslazeného čaje a tvarem kopíruje stěny nádoby. V čaji pak přežívá a dochází ke kvašení, při kterém vznikají mnohé hodnotné látky, a nápoj získává jedinečný charakter. Chuť Kombuchy je sladkokyselá a odvíjí se od délky kvašení, druhu zvoleného čaje a vlastnostech kultury. Delší kvašení snižuje obsah cukru a zvyšuje obsah kyselin. Proces trvá obvykle několik dní, nejčastěji týden. Pokud v nápoji necháte kombuchu příliš dlouho, tak si vytvoříte domácí kombuchový ocet.
Domácí kombucha a její příprava
Hotový nápoj se prodává ve většině supermarketů, ale je možné si jej připravit i doma. Bohužel kupovaný nápoj bývá většinou pasterizován, a z tohoto důvodu v něm zahynou veškeré prospěšné živé kultury. Příprava doma Vás stojí opravdu jen 2L vody 150g cukru a 8g čaje. Dokonce je možné si vypěstovat vlastní kombuchovou kulturu z hotové Kombuchy. Připravená kultura se pak vkládá do sladkého čaje v podstatě libovolného druhu. Obvykle se Kombucha připravuje z čaje černého (z vlastní zkušenosti se nám nejvíce osvědčil černý cejlonský čaj). Kombuchu je ale možné připravit i ze zeleného čaje, oolongu nebo bylinkových odvarů. Příprava má několik kroků.
Potřebuje kombuchovou kulturu, které se dá většinou sehnat na výměnných fórech, kde Vám ji majitelé po domluvě zašlou, anebo se dá koupit v obchodě. Nákup v obchodě moc nedoporučujeme. Houby bývají většinou polomrtvé a může se stát, že se v nálevu nechytne, popřípadě zplesniví.
- Upozorňujeme, že kombucha nesmí přijít do styku s kovovým předmětem!
- Pro přípravu budeme uvažovat s 2 L nápoje. Postup je obdobný jako s přípravou čaje.
- Uvaříme si 2 L vroucí vody, přidáme 150g cukru, pořádně zamícháme a necháme asi 10min luhovat 4 čajové pytlíky čaje nebo 8-10g sypaného čaje.
- Jak jsme zmínili, ideální je použít černý cejlonský čaj, který nápoji dodá říz a výraznou chuť.
- Po 10 minutách vyluhovaný čaj vytáhneme a nápoj necháme vychladnout přibližně na pokojovou teplotu.
- Až čaj zcela vychladne, tak jej přelijeme do skleněné nádoby. Na tvaru opravdu nezáleží, kombucha na povrchu vyroste a bude kopírovat okraje nádoby. Nejvíce se nám osvědčila velká zavařovací sklenice na okurky.
- Kombuchovou kulturu umístíme světlejší stranou nahoru na hladinu a sklenici shora přikryjeme plátýnkem nebo ubrouskem aby se nám do nápoje nedostaly kvasné mušky. Houba většinou plave nahoře, ale může se stát, že nám na pár dní klesne ke dnu a posléze vyplave. Sklenici umístíme na místo, kam nedopadá přímé sluneční světlo. Doba, kdy bude nápoj hotový, se odvíjí od teploty v místnosti. Vycházíme-li z předpokladu, že bude pokojová teplota 20-22°C, tak by měl být nápoj připraven v ideální konzistenci za 5-7 dní. Čím kratší doba, tím bude v nápoji víc cukru. Naopak, čím déle, tím bude nápoj perlivější a octovatější.
- Opětovná příprava je stejná, nicméně je důležité na dně nádoby nechat alespoň 3 cm původního nápoje, aby se zachovaly kvasinky a kyselost roztoku (kal na spodu nádoby) a v novém nálevu bylo ihned zpočátku příznivé prostředí pro tvorbu nové houby.
- Mezitím než nám čaj vychládne se původní kombucha opatrně propláchne pod tekoucí vodou a nechá se s trochou roztoku v plastové nebo skleněné nádobce.
- Pokud chcete houbu rozmnožit, tak stačí jednu vrstvu ze starší kombuchy opatrně odloupnout a dát do nového roztoku anebo odlít část roztoku do menší nádobky a počkat, až se nám na hladině kultura sama vytvoří.
- Nápoj se může postupně odlévat a spotřebovávat v průběhu a nebo se může v den zralosti 5.-7. den nápoj slít do sklěných láhví, zavíčkovat a dát do ledničky, kde takto vydrží cca 4-5 dní. (může se stát, že se v láhvích na povrchu vytvoří jemný povlak, to znamená, že začala tvorba nové houby. Stačí scedit, nicméně při požití nehrozí žádné nebezpečí, kultura je vnitřně zcela neškodná)
- Doporučujeme do slitého nápoje v láhvích přidat například bobulové plody, kousky ovoce a nebo třeba zázvor. Nápoj se bude živit z ovocného cukru a po otevření bude příjemně perliví s dodatečným aroma přidaných plodů.
Jak kombucha pracuje?
Kultura, která se živí nálevem čaje, cukrem a kyslíkem vytváří řadu organických kyselin (včetně mléčné a listové), vitamíny B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E a K, proteiny, ale také alkohol (cca 1 %) a oxid uhličitý. Výsledek tak bývá jemně perlivý a obsahující samozřejmě nejen zmíněné látky, ale i většinu z látek z původního čajového nálevu včetně kofeinu. Dietáři nemusí mít vůbec strach ba naopak, kombucha spotřebuje téměř všechen cukr a přemění ho právě na výše zmíněné zdraví prospěšné kyseliny a vitamíny.
Zázračný nápoj
Už podle unavujícího výčtu látek je jasné, že Kombucha je zdraví velice prospěšná. Pouze velmi zběžně je nutné se zmínit o blahodárných účincích na hlubší spánek, posílení imunitního systému, uklidnění, zlepšení mozkové činnosti, trávení nebo zlepšení metabolismu. Účinně bojuje proti skleróze, potížím s prostatou, alergiím, revmatu a především kožním chorobám. Celkově působí jako detoxikační prostředek a antibiotikum. Zdravotní účinky nabývají až takřka neuvěřitelných rozměrů. Například po výbuchu Černobylu vědci zkoumali, proč některým lidem obrovská dávka ozáření nezpůsobila žádné vážné problémy. Většinu těchto šťastlivců spojovala jedna věc, a to pravidelná konzumace Kombuchy.
I takový zázračný lektvar však může mít své negativní účinky. V první řadě se nedoporučuje dětem do tří let, jelikož obsahuje kofein z čaje a malé množství alkoholu cca 0,5 – 1%. Také vyléčení alkoholici by se měli z tohoto důvodu Kombuše vyhnout. Při časté konzumaci nebo během prvních setkání s nápojem se mohou objevit potíže jako nevolnost, střevní obtíže anebo podráždění žaludku a pálení žáhy. To může být způsobeno alergickou reakcí nebo octem, ale také může jít o důsledek pročišťování organismu. Proto pod heslem „všeho s mírou“ se není třeba bát okusit tento nápoj dlouhověkosti a možná z něj učinit pravidelně podávaný elixír prevence proti chorobám. Nikde není napsaný žádný limit nebo omezení, kolik se nápoje může vypít, ale obecně platí, že je ideální pít 2dcl ráno a 2dcl večer.