Čínský zelený čaj Lung Ching (Dračí Studna)

autor: | Úno 19, 2023 | Čínské zelené čaje, Zelený čaj | 0 komentářů

Další názvy: Longjing

Lung Ching (v překladu „dračí studna“) bývá často označován za nejlepší čínský čaj. Jeho historie sahá minimálně do 8. století, kdy se o něm zmiňuje Lu Jü ve své knize o čaji. Pěstuje se na jihu Číny v nádherné krajině provincie Če-ťiang, poblíž vesnice Dračí studna, které dvečí i za své jméno. Čínský císař Čchien-lung žijící v 18. století byl takovým milovníkem tohoto čaje, že sem pravidelně na jaře jezdil a čekal na první sklizeň. Čaj určený pro císaře se sbíral pouze z osmnácti nejstarších a nejlepších keřů.

Lung-ťing se vyznačuje zvláštním tvarováním lístků do plochých, 1-2 centimetry dlouhých a 2-3 milimetry širokých jehliček světlé až tmavě zelené barvy. Usušené čerstvé lístky si zachovávají lesk a lehce sladkou bylinkovou vůni. Nejlepší sorty, obsahující pouze pupen s jedním přilehlým lístkem, se zpracovávají ručně ve velkých vyhřívaných pánvích. Na trhu se vyskytuje mnoho jakostních sort a výjimkou nejsou ani napodobeniny z jiných oblastí. Levnější sorty Lung ťingu neurazí, ale rozhodně se vyplatí investovat do kvality, která se pozná podle světlejší barvy a pravidelnější textury listu.

Čajový nálev má velice lehkou, leč plnou, hladce chladivou a slabě kaštanovou chuť s náznakem sladkosti, která poměrně dlouho přetrvává na jazyku. Velmi dobře se hodí pro pití v horkých a parných dnech a ani při dlouhodobém popíjení jeho nevtíravá chuť neomrzí.

zdroj: 77 čajů pro laiky i labužníky

Jak užitečný byl tento článek?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Autor příspěvku

Ondřej Smolen

Ondřej Smolen

Jsem amatérský čajový nadšenec s vášní pro objevování nových chutí a vůní. Čaj je pro mě nejen nápoj, ale i cesta, jak zpomalit, naladit se na přítomný okamžik a prozkoumávat kultury celého světa. Rád experimentuji s různými druhy čajů – od jemné matchy a povzbuzujícího maté až po tradiční čajové směsi. Baví mě sdílet své zážitky a poznatky s ostatními, protože věřím, že čaj má schopnost spojovat lidi a inspirovat k objevování nových perspektiv.

Mohlo by vás také zajímat: