Další názvy: Senča
Senča je nejtypičtější zástupce japonských čajů. Vyznačuje se svěží travnatou chutí s vyváženou hořkostí a je vhodný jak pro běžné, tak výjimečné příležitosti. Na rozdíl od čaje Gjokuro se pěstuje na nezastíněných plantážích a sběr i zpracování lístků, s výjimkou nejvyšší kvality, probíhá strojově, ale můžete se setkat, že některé se sbírají ručně. V tomto případě se bude jednat o dražší čaj, kde se bude dbát na kvalitu. Na japonském trhu tvoří více než 80% veškeré nabídky a prodává se v mnoha různých sortách jako sypaný čaj i v nálevových sáčcích.
Specifická chuť japonských zelených čajů je důsledkem mnoha staletí šlechtění a také zvláštního způsobu zpracování, během něhož jsou sklizené čajové lístky propařovány, aby se zabránilo oxidaci.
Nejlepší kvalita čajových lístků, sbíraných brzy z jara, bývá označována jako Šinča (Shincha) – nový čaj; pro mezinárodní trh pak obdrží přídomky Superior, Extra Fine či Firts Flush.
Senča se vyznačuje až 2 centimetry dlouhými, smaragdově zelenými lístky ve tvaru plochých jehliček. Kvalitní čaj má delší pravidelné lístky a minimum zlomků. Lístky mají svěží, lehce trávovou vůni.
Bledě zelený až žlutozelený nápoj jemné květinové vůně má chladivou, jen v náznacích svíravou, nahořklou chuť, která později sládne na jazyku. U těch nejlepší druhů může nálev chutnat po sladkých mandlích. Při zalití příliš horkou vodou nebo při dlouhém louhování však může být nepříjemně hořký.
Na trhu se někdy objevuje Senča s nejrůznějšími příchutěmi: třešně, vanilky, sakury. Obvykle se jedná o čaje horší kvality, které většinou ani nepocházejí z Japonska.
Pěstování Senchy
Klima a okolí čajové farmy mohou také ovlivnit chuť čaje, například tím, že vytvářejí efekt částečného zastínění, který má následně vliv na látky obsažené v Senči. Pokud je čaj zastíněn, tak má jemnější a sladší chuťový profil.
Proto se také liší Senča v rámci samotného Japonska. Proto jiná chuť bude na severu, ale také i na jihu. Na jihu Japonska je pěstování senchy mnohem rozmanitější
Při pěstování se používá také metoda zastínění. Pokud chce farmát vytvořit sladší čaj, jak právě použije tuto metodu. Když je čajový list vystaven slunečnímu záření, přeměňuje theanin na katechiny, aby se chránil před UV zářením. Délka doby, po kterou je rostlina pod zastíněním, určuje typ produkovaného čaje.
Zastínění Senči se dělí na tyto možnosti:
- Nezastíněná Sencha – Není zastíněna před sklizní a produkuje mírně hořkou nebo svíravou chuť. Tyto čaje mají často tóny pozdního letního trávy a citrusového ovoce, s menší sladkostí nebo chutí napařené zelenin.
- Mírně zastíněná Sencha – Zastíněná po dobu přibližně týdne. Umožňuje rostlině udržet více theaninu, což dává čaji hladší chuť s menší svíravostí.
- Kabuse Sencha (Kabusecha) – Zastíněná nejdéle ze sencha čajů, obvykle 10 až 21 dní před sklizní. Obsahuje výrazně vyšší obsah theaninu, což dává listům tmavší zelenou barvu a čaji mnohem sladší a hladší chuť. Má hodně sladkosti jako gyokuro.
Jaký je rozdíl mezi Senchou a dalšími zelenými čaji?
Jak jsem zmínil výše, tak Sencha je jedním z nejpopulárnínějších čajů v Japonsku a tvoří cca 80% produkce v Japonsku. Jaký je tedy rozdíl mezi dalšími oblíbenými čaji?
Matcha a Sencha
Na rozdíl od Senchy, Matcha je práškový zelený čaj, který se míchá přímo do vody. Sencha se louhuje, a proto se pije pouze výluh z čajových lístků. Matcha byla před vynálezem Senchy nejběžnějším způsobem konzumace čaje v Japonsku a stále se používá v čajovém obřadu.
Sencha a Gyokuro
Gyokuro je považováno za nejkvalitnější listový čaj v Japonsku a je stíněno po delší dobu (přes 21 dní) před sklizní, aby se zvýšil obsah aminokyselin (umami chuť). Sencha je stíněna kratší dobu (0 až 21 dní) nebo vůbec. Gyokuro má silnou, umami chuť, zatímco Sencha má sladší a hladší chuť s citrusovými tóny.
Bancha a Sencha
Bancha je čaj vyrobená ze starších, nižších listů čajovníku a sklízí se později v sezóně (druhá, třetí nebo čtvrtá sklizeň). Je cenově dostupnější a má méně komplexní a hořčí chuť než Sencha, což ji činí ideální pro každodenní pití.
Jaké jsou pozitivní účinky čaje Senča?
1. Podpora imunitního systému
Díky vysokému obsahu polyfenolů a antioxidantů pomáhá Sencha posilovat přirozenou obranyschopnost organismu. Tyto látky chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály, což snižuje riziko zánětů a podporuje boj proti virům a bakteriím.
2. Zlepšení kognitivních a mentálních funkcí
Kombinace kofeinu a aminokyseliny L-theaninu (Sencha této látky obsahuje více oproti čaji Bancha vzhledem k rozdínému sběru) je jedním z největších benefitů Sanchy. Zatímco kofein zvyšuje bdělost a dodává energii, L-theanin (taky jste se s tou látkou mohli setkat ve spojistosti s chutí umami) má uklidňující účinky a podporuje stav relaxace, aniž by vyvolával ospalost. Výsledkem je zlepšené soustředění, paměť a celkový kognitivní výkon. Studie z roku 2020 také naznačila, že zelený čaj je spojen s 64% nižší pravděpodobností kognitivního poškození u dospělých středního a staršího věku.
3. Podpora metabolismu a trávení
Sencha působí blahodárně na trávicí systém, pomáhá uklidnit žaludek a zmírnit nadýmání a to i mimo jiné díky látce nazvané katechiny. Antioxidanty a polyfenoly mohou také urychlovat metabolismus a podporovat spalování kalorií a tuků. Co určitě musím zmínit a také zdůraznit je, že Sencha není „kouzelný“ produkt na hubnutí, ale v kombinaci se správnou stravou a cvičením může přispět k regulaci tělesné hmotnosti.
4. Zdraví srdce a cév
Pravidelné pití zeleného čaje Sancha může přispět ke zdravému srdce a cév. Pomáhá snižovat vysoký krevní tlak a zlepšuje profil krevních lipidů – snižuje „špatný“ LDL cholesterol a zvyšuje „dobrý“ HDL cholesterol. Podporuje také pružnost cévních stěn.
5. Regulace hladiny cukru v krvi
Co jsem se dočetl, tak názory z jednotlivých studií se docela liší. Některé uvádí, že zelený čaj může krátkodobě pomoci snížit hladinu cukru v krvi během půstu, ale dlouhodobě se nezdá, že by měl vliv na hladinu cukru v krvi nebo inzulínu. Další studie zjistila, že u zkoumající skupiny došlo o 10 % nižší pravděpodobnost úmrtí na cukrovku 2. typu u těch, když pili tento čaj denně.
6. Dodává energii a vitalitu
Obrovskou výhodou je u zeleného čaje to, že narozdíl od kávy se kofein uvolňuje postupně až 6 hodin. Díky tomu dodá dostatek energie a vitality. Sencha obsahuje aminokyselinu L-theanin, která podporuje relaxaci, ale zároveň zlepšuje pozornost, takže se jedná o dalšího parťáka, který pomáhá s energií.
7. Příspěvek k dlouhověkosti
Díky látkám obsaženým v čaji může Sencha pomoci i proti rakovině a srdečním chorobám. Přičemž některé studie naznačují nižší riziko úmrtí ze všech příčin u těch, kteří pijí více šálků denně. Toto prosím neberte jako lékařské doporučení.
8. Podpora ústního zdraví
Co možná většinu překvapí je to, že Sencha může být spojena s lepším ústním zdravím a obsahuje fluorid, který pomáhá doplňovat zubní sklovinu. Ne nadarmo se mnohdy používá i extrakt ze zeleného čaje v zubnách pastách.
9. Duševní pohoda a snižování stresu
O prospěšných látkách, které mají vliv na dušenívní zdraví jsem se zmínil již výše, ale je také potřeba zmínit další aspekt. Samotný rituál přípravy, popřípadě medirace a vychutnávání čaje může přinést chvíle klidu a pohody.
10. Hydratace
Organický čaj je nízkokalorický nápoj, který poskytuje hydrataci bez přidaných cukrů a nabízí lahodnou alternativu k jiným nápojům.
zdroj: 77 čajů pro laiky i labužníky









