Japonský zelený čaj Sencha

autor: | Úno 20, 2023 | Japonské zelené čaje, Zelený čaj | 0 komentářů

Další názvy: Senča

Senča je nejtypičtější zástupce japonských čajů. Vyznačuje se svěží travnatou chutí s vyváženou hořkostí a je vhodný jak pro běžné, tak výjimečné příležitosti. Na rozdíl od čaje Gjokuro se pěstuje na nezastíněných plantážích a sběr i zpracování lístků, s výjimkou nejvyšší kvality, probíhá strojově. Na japonském trhu tvoří více než 80% veškeré nabídky a prodává se v mnoha různých sortách jako sypaný čaj i v nálevových sáčcích.

Specifická chuť japonských zelených čajů je důsledkem mnoha staletí šlechtění a také zvláštního způsobu zpracování, během něhož jsou sklizené čajové lístky propařovány, aby se zabránilo oxidaci.

Nejlepší kvalita čajových lístků, sbíraných brzy z jara, bývá označována jako Šinča (Shincha) – nový čaj; pro mezinárodní trh pak obdrží přídomky Superior, Extra Fine či Firts Flush.

Senča se vyznačuje až 2 centimetry dlouhými, smaragdově zelenými lístky ve tvaru plochých jehliček. Kvalitní čaj má delší pravidelné lístky a minimum zlomků. Lístky mají svěží, lehce trávovou vůni.

Jak připravit japonský zelený čaj

Zelený čaj je jedním z nejoblíbenějších čajů na světě a jeho příprava má svá specifika. Zjistěte více o tom, jak správně připravit japonský zelený čaj.

Bledě zelený až žlutozelený nápoj jemné květinové vůně má chladivou, jen v náznacích svíravou, nahořklou chuť, která později sládne na jazyku. U těch nejlepší druhů může nálev chutnat po sladkých mandlích. Při zalití příliš horkou vodou nebo při dlouhém louhování však může být nepříjemně hořký.

Na trhu se někdy objevuje Senča s nejrůznějšími příchutěmi: třešně, vanilky, sakury. Obvykle se jedná o čaje horší kvality, které většinou ani nepocházejí z Japonska.

zdroj: 77 čajů pro laiky i labužníky