Japonský zelený čaj Bancha

autor: | Čvn 1, 2024 | Japonské zelené čaje, Zelený čaj | 0 komentářů

Další název: Banča

Základní informace o zeleném čaji Bancha

Banča (v překladu „běžný čaj“) je velmi rozšířený a na japonské poměry levný čaj. Název bancha (玄 米 茶) pochází ze slov „ban“ a „cha“. V japonštině znamená „cha“ „čaj“, zatímco „zákaz“ lze chápat jako něco „denně“, „populární“ nebo „pozdě“. Poslední význam se týká pozdních plodin listů Bancha, které se sklízejí ze spodních částí čajových keřů. Sklízí se ze stejných nezastíněných čajových keřů jako Senča, ovšem asi čtrnáct dní po ní, když keře opět obrostou. Lístky se oholí prakticky až na keř a po vytřídění stonků se zpracují na Banču. Někdy se označuje i jako „pozdní čaj“.

Používá se na běžné každodenní pití. Často je servírovaná v restauracích jako doplněk k jídlu zdarma. Japonci tento čaj pijí i v soukromí domova. Dražší čaje jako Senča a Gjokuro se nabízejí návštěvám nebo se pijí při zvláštních příležitostech. Každopádně se nenechte odradit, jelikož na chuť přijdou jak příznivci tradiční zelených čajů, ale také hledači nových zážitků.

Poměrně velké, volně svinuté listy, s dosti významnou příměsí stonků a listových zlomků, obvykle připomínají seschlý neupravený trávník, avšak objevují se i upravenější sorty. Vydávají lehce nasládlou, bylinkovou až kořeněnou vůni.

Nálev a chuť čaje

Barva nápoje je žlutozelená. Chuť je pak plná, travnatá, mírně hořkosladká jako u čaje Senča, avšak chybí ji hladkost a sametovost. U horších druhů může mít ostrou či nakyslou zadní příchuť, která je výsledkem vysokého obsahu tříslovin. Díky nižšímu obsahu kofeinu se hodí i na pití ve večerních hodinách. Naopak vyšší množství vápníku a železa z něj dělá cenný zdroj minerálů.

Původ čaje

Bancha se pěstuje zejména v oblasti Kagoshima, pod sopkou Sakurajima. Čajovníky zde rostou ve stínu speciálních sítí (Kabusé), což jim dodává jedinečnou vůni. Japan Bancha je obvykle druhá sklizeň z jižního Japonska, kde oceánské klima podporuje její růst. Lístky se ručně sbírají do ošatek, zavadají se na slunci a poté se zpracovávají.

Zajímavosti, které jste možná ani nevěděli

  • Zelený čaj Banča se může pít celý den, protože obsahuje o 70% méně kofeinu než čaj gyokuro.
  • Banča slouží jako surovina pro výrobu čajů Genmaiča a Hódžiča.

Příprava Banchi

Pro přípravu čaje je důležité myslet na několik faktorů. Primárně se jedná o teplotu vody, která by měla být mezi 70-80 °C a poté doba louhování. Odhadem by se mělo jednat o 2-3 minuty. Nicméně různí výrobci uvádí i odlišné doby louhování a teplotu vody. Tím pádem je potřeba s čajem tzv. experimentovat a vyzkoušet si, kdy vám chutná a kdy jste jej spíše přetáhli.

Pro přípravu 250 ml nálevu použijte 2-3 lžičky kvalitního zeleného čaje Bancha. Pokud budete používat konvici, tak přidejte ještě jednu lžičku navíc.

zdroj: 77 čajů pro laiky i labužníky

Jak užitečný byl tento článek?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Autor příspěvku

Ondřej Smolen

Ondřej Smolen

Jsem amatérský čajový nadšenec s vášní pro objevování nových chutí a vůní. Čaj je pro mě nejen nápoj, ale i cesta, jak zpomalit, naladit se na přítomný okamžik a prozkoumávat kultury celého světa. Rád experimentuji s různými druhy čajů – od jemné matchy a povzbuzujícího maté až po tradiční čajové směsi. Baví mě sdílet své zážitky a poznatky s ostatními, protože věřím, že čaj má schopnost spojovat lidi a inspirovat k objevování nových perspektiv.

Pozitivní účinky zeleného čaje Bancha

Hledáte nápoj, který podpoří vaše zdraví a zároveň vás příjemně osvěží? Zkuste japonský zelený čaj Bancha. Banča (v překladu "běžný čaj") je velmi rozšířený a na japonské poměry levný čaj. Tento unikátní čaj je bohatý na antioxidanty, které pomáhají chránit vaše tělo...

Proč nepít zelený čaj a jeho možné negativní účinky na tělo

Zelený čaj je známý po celém světě pro své mnohoznačné zdravotní přínosy. Lidé ho považují za zdravou a osvěžující alternativu k běžným nápojům jako je káva a černý čaj. Přestože zelený čaj má své výhody, existují situace, kdy byste se měli vyvarovat jeho konzumace. V...

KOMBUCHA – Zázračná čajová houba

Ještě než začnete číst následující řádky mějte prosím na paměti, že ikdyž je kombuchový nápoj bez větší nadsázky skutečně elixír zdraví, tak si ho bohužel většina degraduje použitím nekvalitního čaje, který mnohdy nese stopy pesticidů a dalších zdraví škodlivých...

Japonský zelený čaj Sencha

Další názvy: Senča Senča je nejtypičtější zástupce japonských čajů. Vyznačuje se svěží travnatou chutí s vyváženou hořkostí a je vhodný jak pro běžné, tak výjimečné příležitosti. Na rozdíl od čaje Gjokuro se pěstuje na nezastíněných plantážích a sběr i zpracování...

Čínský zelený čaj Lung Ching (Lung ťing)

Další názvy: Longjing Lung Ching (v překladu "dračí studna") bývá často označován za nejlepší čínský čaj. Jeho historie sahá minimálně do 8. století, kdy se o něm zmiňuje Lu Jü ve své knize o čaji. Pěstuje se na jihu Číny v nádherné krajině provincie Če-ťiang,...

Čínský zelený čaj Chen Mee (Zhenmei)

Další názvy: Chun Mei, Čen mej Chen mee je běžný druh čínského zeleného čaje, který je oblíbený po celém světě. Vedle čaje Ču čcha patří mezi první zelené čaje, se kterými se mohli milovníci nápoje na Západě seznámit už v 18. století. Původ má v provincii Ťiang-si,...

Čínský zelený čaj Gunpowder (Zhu cha)

Další názvy: Chameau, Ču čcha Zhua cha neboli perlový čaj je celosvětově nejoblíbenějším druhem mezi zelenými čaji vůbec. Samotní Číňané ho ovšem téměř nepijí, a to ani v provincii Če-ťiang, kde se pěstuje. vyrábí se hlavně pro export a je doložené, že se vyvážel už v...