Japonský zelený čaj Bancha – vše co jste chtěli vědět

autor: | Čvn 1, 2024 | Japonské zelené čaje, Zelený čaj | 0 komentářů

Další název: Banča

Základní informace o zeleném čaji Bancha

Banča (v překladu „běžný čaj“) je velmi rozšířený a na japonské poměry levný čaj. Název bancha (玄 米 茶) pochází ze slov „ban“ a „cha“. V japonštině znamená „cha“ „čaj“, zatímco „zákaz“ lze chápat jako něco „denně“, „populární“ nebo „pozdě“. Poslední význam se týká pozdních plodin listů Bancha, které se sklízejí ze spodních částí čajových keřů. Sklízí se ze stejných nezastíněných čajových keřů jako Senča, ovšem asi čtrnáct dní po ní, když keře opět obrostou. Lístky se oholí prakticky až na keř a po vytřídění stonků se zpracují na Banču. Někdy se označuje i jako „pozdní čaj“.

Používá se na běžné každodenní pití. Často je servírovaná v restauracích jako doplněk k jídlu zdarma. Japonci tento čaj pijí i v soukromí domova. Dražší čaje jako Senča a Gjokuro se nabízejí návštěvám nebo se pijí při zvláštních příležitostech. Každopádně se nenechte odradit, jelikož na chuť přijdou jak příznivci tradiční zelených čajů, ale také hledači nových zážitků.

Poměrně velké, volně svinuté listy, s dosti významnou příměsí stonků a listových zlomků, obvykle připomínají seschlý neupravený trávník, avšak objevují se i upravenější sorty. Vydávají lehce nasládlou, bylinkovou až kořeněnou vůni.

Nálev a chuť čaje

Barva nápoje je žlutozelená. Chuť je pak plná, travnatá, mírně hořkosladká jako u čaje Senča, avšak chybí ji hladkost a sametovost. U horších druhů může mít ostrou či nakyslou zadní příchuť, která je výsledkem vysokého obsahu tříslovin. Díky nižšímu obsahu kofeinu se hodí i na pití ve večerních hodinách. Naopak vyšší množství vápníku a železa z něj dělá cenný zdroj minerálů.

Původ čaje

Bancha se pěstuje zejména v oblasti Kagoshima, pod sopkou Sakurajima. Čajovníky zde rostou ve stínu speciálních sítí (Kabusé), což jim dodává jedinečnou vůni. Japan Bancha je obvykle druhá sklizeň z jižního Japonska, kde oceánské klima podporuje její růst. Lístky se ručně sbírají do ošatek, zavadají se na slunci a poté se zpracovávají.

Zajímavosti, které jste možná ani nevěděli

  • Zelený čaj Banča se může pít celý den, protože obsahuje o 70% méně kofeinu než čaj gyokuro.
  • Banča slouží jako surovina pro výrobu čajů Genmaiča a Hódžiča.

Jaké jsou pozitivní účinky zeleného čaje Bancha?

Banča e velmi rozšířený a na japonské poměry levný čaj. Tento unikátní čaj je bohatý na antioxidanty, které pomáhají chránit vaše tělo před volnými radikály a zpomalují proces stárnutí.

Používá se na běžné každodenní pití. Často je servírovaná v restauracích jako doplněk k jídlu zdarma. Japonci tento čaj pijí i v soukromí domova. Dražší čaje jako Senča a Gjokuro se nabízejí návštěvám nebo se pijí při zvláštních příležitostech. Každopádně se nenechte odradit, jelikož na chuť přijdou jak příznivci tradiční zelených čajů, ale také hledači nových zážitků.

Jeho výhody

  • Bohatý na třísloviny a antioxidanty.
  • Má nízký obsah kofeinu.
  • Zlepšuje trávení a detoxikuje,
  • Bohatý zdroj vitamínů a minerálů.
  • Prevence nemocí.
  • Podporuje ústní hygienu.

Detailnější informace najdete na odkazu níže.

Jak vybrat správně ten vhodný čaj?

ejčastěji pochází z Japonska, kde se zpracovává napařováním, a pro zachování kvality by měl být sypaný a dobře zabalený.

  • Vzhled listů: Lístky by měly být čisté, rovnoměrné, zelené. Mohou být klidně větší, ale ne úplně drcené.
  • Barva nálevu: Matně zelená až lehce olivová (ne žlutá nebo šedá).
  • Vůně: Vůně suchých lístků je svěží, travnatá, připomínající seno. Je příjemná a bez zatuchlých nebo nepříjemných tónů.
  • Chuť: Chuť by měla být nasládlá, výrazná s tóny mořských řas. Mnozí udávají, že i mírně oříškové.
  • Původ: Zelený čaj Bancha je původ hlavně z Japonska. Můžete se setkat i s původem z Číny, ale oproti tomu se liší hlavně jeho zpracováním. V Japonsku se upravuje pomocí metody napařování, která zajišťuje, že čaj bude svěží a bude mít i více prospěšných látek.
  • Forma: Většina kvalitních čajů jsou spíše sypané čaje než porcované v sáčcích.
  • Balení: Nejvhodnější je vybrat si čaj, který je dobře zabalen bez přístupu vzduchu a světla. Díky tomu si čaj zachová svoji kvalitu. Případně se zde můžete zaměřit i na dobu sklizně a tím pádem si vybrat ty, které byly sklizeny nedávno.

Příprava Banchi

Příprava je jednoduchá, ale je nutné dodržovat správné kroky, aby se dosáhlo co nejlepšího zážitku. Následující postup vám pomůže připravit si šálek, který si zamilujete.

Co budete potřebovat:

  • Čajové lístky: Kvalitní lístky jsou naprostým základem. Pokud si nejste jistí, podle čeho vybrat ten správný čaj podívej se na návod: Jak poznat kvalitní zelený čaj Bancha?
  • Voda: I když se může zdát, že je toto naprosto zbytečné, tak opak je pravdou. Použijte kvalitní, měkkou vodu. Tvrdá voda může negativně ovlivnit chuť čaje.
  • Konvice a šálky: Ideální je japonská konvička Kyusu, ale můžete použít jakoukoliv jinou konvici. Doporučuje se použít větší konvici (cca 800 ml) a odpovídající šálky (cca 200 ml) pro přípravu většího množství.
  • Lžička: Na odměřování čajových lístků.

Doporučený postup

Slévání: Po uplynutí doby louhování čaj vylijte beze zbytku do šálků nebo jiné nádoby, aby se zamezilo dalšímu louhování a hořknutí.

Množství čaje: Pro přípravu 250 ml doporučuji použít 2-3 čajové lžičky (obecně se lžiček Banchy dává více než u Senchy, což je způsobeno jejími lístky, které jsou odlišné). Také doporučuji z vlastní zkušenosti, tak jak u tohoto čaje, tak i jiných si hrát, jak s teplotou, ale také i množstvím čaje. Někomu může chutnat čaj silnější založený na trpkosti a někomu zase spíše čas slabší.

Teplota vody: Většina odborníků doporučuje teplotu vody v rozmezí 70–80 °C. Držte se i doporučeními daného výrobce čaje. Pokud máte rychlou varnou konvici s možností nastavení teploty, tak máte vyhráno a proces je snazší. Nicméně i tak je vhodné nechat vodu úplně převařit. Pokud nemáte možnosti si nastavit teplotu, popřípadě ji sledovat, tak ji nechte vyvřít a poté počkat cca 2-3 minuty.

Louhování: Zalijte lístky vodou a nechte louhovat 30 vteřin až 3 minuty. Opět platí a čajová komunita toto často radí začátečníkům, tak si hrát i s dobou louhování. Já osobně většinou zalévám nižší teplotou a dávám kratší čas a poté přidávám i na délce louhování i teploty.

Další informace i jak si připravit Banchu pro teplé letní dny najdete na odkazu níže.

Jaký je rozdíl mezi Banchou a Senchou?

Ať už jste nováček, nebo zkušený milovník japonských čajů, pravděpodobně jste se setkali s názvy Bancha a Sencha. Oba dva tyto čaje pocházejí ze stejné rostliny s názvem: Camellia sinensis a tvoří základ japonské čajové kultury. Sencha je nejpopulárnějším čajem v Japonsku, ceněným pro svou svěží, bylinnou chuť a povzbuzující účinky. Oproti tomu Bancha představuje tradiční, každodenní čaj, který je cenově dostupnější a má zemitější, plnější chuť. Jejich rozdíly se odvíjí od sklizně a zpracování, což ovlivňuje chuť, obsah kofeinu i ideální způsob přípravy.

  • Doba sklizně – Sencha se sklízí podstarně dříve,
  • Chuť – má výraznější a plnější, zemitou chuť.
  • Bbarva nálevu.
  • Obsah koefeinu – Bancha obsahuje daleko méně kofeinu.
  • Příprava – vzhledem k tomu, že se Bancha sklízí později, tak snese i vyšší teploty oproti Senchy.

zdroj: 77 čajů pro laiky i labužníky

Jak užitečný byl tento článek?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Autor příspěvku

Ondřej Smolen

Ondřej Smolen

Jsem amatérský čajový nadšenec s vášní pro objevování nových chutí a vůní. Čaj je pro mě nejen nápoj, ale i cesta, jak zpomalit, naladit se na přítomný okamžik a prozkoumávat kultury celého světa. Rád experimentuji s různými druhy čajů – od jemné matchy a povzbuzujícího maté až po tradiční čajové směsi. Baví mě sdílet své zážitky a poznatky s ostatními, protože věřím, že čaj má schopnost spojovat lidi a inspirovat k objevování nových perspektiv.

Mohlo by vás také zajímat: