Čínský zelený čaj Chen Mee (Zhenmei)

autor: | Úno 19, 2023 | Čínské zelené čaje, Zelený čaj | 0 komentářů

Další názvy: Chun Mei, Čen mej

Chen mee je běžný druh čínského zeleného čaje, který je oblíbený po celém světě. Vedle čaje Ču čcha patří mezi první zelené čaje, se kterými se mohli milovníci nápoje na Západě seznámit už v 18. století. Původ má v provincii Ťiang-si, dnes se ovšem produkuje i na dalších místech v Číně a jeho různě zdařilé napodobeniny vznikají také v Indii, na Srí Lance a v dalších zemích.

Křehké, nefritově zbarvené lístky Čen meje jsou vytvarovány do drobných, asi půl centimetru dlouhých obloučků. Tomuto tvaru vděčí za své jméno, které se překládá jako „vzácné obočí“. Prodává se ve velice široké škále jakostí, od špičkového čaje s dokonale uniformní strukturou lístků až po zlomky, které nacházejí uplatnění zejména v nálevových sáčcích.

Čerstvý Čen mej má matně lesklou barvu, šedozelenou barvu a lehce švestkovou vůni. Barva nápoje je sytě žlutá. Pro svou hladkou, jemně sladkokyselou a příjemně nahořklou chuť je velmi populární nejen v Číně, ale na celém světě. Slabě kouřová chuť je známkou nevalné kvality.

Jak připravit čínský zelený čaj

Zelený čaj je jedním z nejoblíbenějších čajů na světě a jeho příprava má svá specifika. Zjistěte více o tom, jak správně připravit čínský zelený čaj.

Chuťové vlastnosti tohoto čaje skvěle ladí s různými přísadami, a proto se používá k výrobě kvalitních aromatizovaných čajů, například oblíbeného jasmínového. Populární je i v severní Africe, kde slouží k přípravě slazeného mátového čaje.

zdroj: 77 čajů pro laiky i labužníky