Čínský zelený čaj Gunpowder (Zhu cha)

autor: | Úno 19, 2023 | Čínské zelené čaje, Zelený čaj | 0 komentářů

Další názvy: Chameau, Ču čcha

Zhua cha neboli perlový čaj je celosvětově nejoblíbenějším druhem mezi zelenými čaji vůbec. Samotní Číňané ho ovšem téměř nepijí, a to ani v provincii Če-ťiang, kde se pěstuje. vyrábí se hlavně pro export a je doložené, že se vyvážel už v 17. století.

Jak připravit čínský zelený čaj

Zelený čaj je jedním z nejoblíbenějších čajů na světě a jeho příprava má svá specifika. Zjistěte více o tom, jak správně připravit čínský zelený čaj.

Jeho lístky jsou zavinuté do typických černozelených zrnek velikosti od špendlíkové hlavičky po hrášek. Nejtypičtější tvar a velikost připomíná říční perly, které také daly čaji jméno. Britové ho však kvůli jeho vzhledu a poněkud trpčí kouřové chuti pojmenovali Gunpowder – střelný prach.

Kouřovou chuť ovšem čaj obvykle získával až v podpalubí obchodních plachetnic či na hřbetech mul, koní a velbloudů. V minulosti měli tento čaj v oblibě obchodníci, protože díky svému tvaru a pevnému zavinutí se lístky při transportu nepolámaly a byly odolné vůči vlhkosti a jiným nepříznivým podmínkám. V dnešní době se exportní sorty tohoto čaje v průběhu sušení záměrně zaudí, aby se dosáhlo chuti, na kterou jsou zákazníci po staletí zvyklí. Vzácně se lze setkat i s nekouřenými určenými druhy určenými pro čínský trh, které překvapí jemnou a osvěžující chutí.

Poměrně zajímavé je pozorovat louhování tohoto čaje v šálku či skleničce. Malá zrníčka čaje se postupně rozvíjejí v překvapivě veliké celistvé lístky. Výsledná barva nápoje je žlutozelená, spíše tmavá, chuť příjemně ostrá, hořkoskladká, chladivá a jak už bylo řečeno, lehce kouřová. Dlouho přetrvává na jazyku.

Kromě Číny se nepříliš zdařilé napodobeniny čaje Ču čcha vyrábějí například i na Srí Lance či v Indii. Mají světlejší matně zelenou barvu a poněkud hrubě zavinuté lístky s trpkou chutí.