Japonský zelený čaj Bancha

autor: | Čvn 1, 2024 | Japonské zelené čaje, Zelený čaj | 0 komentářů

Další název: Banča

Základní informace o zeleném čaji Bancha

Banča (v překladu „běžný čaj“) je velmi rozšířený a na japonské poměry levný čaj. Název bancha (玄 米 茶) pochází ze slov „ban“ a „cha“. V japonštině znamená „cha“ „čaj“, zatímco „zákaz“ lze chápat jako něco „denně“, „populární“ nebo „pozdě“. Poslední význam se týká pozdních plodin listů Bancha, které se sklízejí ze spodních částí čajových keřů. Sklízí se ze stejných nezastíněných čajových keřů jako Senča, ovšem asi čtrnáct dní po ní, když keře opět obrostou. Lístky se oholí prakticky až na keř a po vytřídění stonků se zpracují na Banču. Někdy se označuje i jako „pozdní čaj“.

Používá se na běžné každodenní pití. Často je servírovaná v restauracích jako doplněk k jídlu zdarma. Japonci tento čaj pijí i v soukromí domova. Dražší čaje jako Senča a Gjokuro se nabízejí návštěvám nebo se pijí při zvláštních příležitostech. Každopádně se nenechte odradit, jelikož na chuť přijdou jak příznivci tradiční zelených čajů, ale také hledači nových zážitků.

Poměrně velké, volně svinuté listy, s dosti významnou příměsí stonků a listových zlomků, obvykle připomínají seschlý neupravený trávník, avšak objevují se i upravenější sorty. Vydávají lehce nasládlou, bylinkovou až kořeněnou vůni.

Nálev a chuť čaje

Barva nápoje je žlutozelená. Chuť je pak plná, travnatá, mírně hořkosladká jako u čaje Senča, avšak chybí ji hladkost a sametovost. U horších druhů může mít ostrou či nakyslou zadní příchuť, která je výsledkem vysokého obsahu tříslovin. Díky nižšímu obsahu kofeinu se hodí i na pití ve večerních hodinách. Naopak vyšší množství vápníku a železa z něj dělá cenný zdroj minerálů.

Původ čaje

Bancha se pěstuje zejména v oblasti Kagoshima, pod sopkou Sakurajima. Čajovníky zde rostou ve stínu speciálních sítí (Kabusé), což jim dodává jedinečnou vůni. Japan Bancha je obvykle druhá sklizeň z jižního Japonska, kde oceánské klima podporuje její růst. Lístky se ručně sbírají do ošatek, zavadají se na slunci a poté se zpracovávají.

Zajímavosti, které jste možná ani nevěděli

  • Zelený čaj Banča se může pít celý den, protože obsahuje o 70% méně kofeinu než čaj gyokuro.
  • Banča slouží jako surovina pro výrobu čajů Genmaiča a Hódžiča.

Příprava Banchi

Pro přípravu čaje je důležité myslet na několik faktorů. Primárně se jedná o teplotu vody, která by měla být mezi 70-80 °C a poté doba louhování. Odhadem by se mělo jednat o 2-3 minuty. Nicméně různí výrobci uvádí i odlišné doby louhování a teplotu vody. Tím pádem je potřeba s čajem tzv. experimentovat a vyzkoušet si, kdy vám chutná a kdy jste jej spíše přetáhli.

Pro přípravu 250 ml nálevu použijte 2-3 lžičky kvalitního zeleného čaje Bancha. Pokud budete používat konvici, tak přidejte ještě jednu lžičku navíc.

Další zelené japonské čaje

zdroj: 77 čajů pro laiky i labužníky